streda 9. februára 2011

Skutočne sa pápež Lev X. vyjadril o Kristovi ako o "bájke"?

Na stránke Univerzitného pastoračného centra sv. Jozefa Freinademetza v Bratislave, v sekcií diskusné fórum sa nachádza takáto otázka:


Narazil som na zaujímavý citát pápeža Lea X. (1475-1521) : 

"Slúži nám dobre tento mýtus o Kristovi."
Čo si mám o tom myslieť ? Ako má človek dôverovať cirkvi, keď jej vrchný predstaviteľ povie niečo také?


Keďže sa tento a jemu podobné citáty vyskytujú často na diskusiách, sekulárne a antikatolícky orientovaných weboch (viď napr.http://dolezite.sk/Propaganda_RKC_75.html) a nachádzajú aj v rôznych článkoch v časopise Prometheus, vydávaného rovnomennou sekulárno-humanistickou spoločnosťou, rozhodol som sa uverejniť niečo aj o tejto veci. Odpoveď na vyššie uvedený ponos veriaceho diskutéra o "nedôveryhodnej cirkvi", tj. o pravdivosti toho, kedy, kde a či vôbec to pápež Lev X. niekedy vyslovil môžeme nájsť v článku Did Pope Leo X really say Christ was a "fable"?, kresťanského pastora a apologétu Jamesa Patricka Holdinga. V ďaľsom historickom rozprávaní o tomto citáte z neho vychádzam.


O Levovi X. a "bájke" o Kristovi - rozuzlenie


 Ako pôvodca vyššie zmienený citátu, aj keď sa zriedka udáva aj jeho historický zdroj,  je v prevažnej miere spomínaný pápež Lev X. Ak sa však ponúkne prameň - historická publikácia, v ktorej by sa tento výrok mal "údajne" nachádzať, býva to zvačša Encyklopédia Britannica, 14. vydanie, Vol. 19, a str. 217.


Avšak nielenže sa na tejto strane nezmieňuje predmetný citát, dokonca sa ani v príslušnom zväzku nenachádza článok, ktorý by sa pápežovi Levovi X. vôbec venoval! Článok o ňom sa nachádza v 13. zväzku na stranách 926-928. A v tomto článku sa tento nikde nenachádza. A aj keď encyklopédia pripúšťa, že pápežstvo po smrti Leva X. finančne skrachovalo, tento citát sa mu však nikde nepripisuje.


Tak odkiaľ tento citát pochádza? Tí, čo veria v autenticitu tohto výroku, tvrdia, že Lev toto povedal istému členovi pápežského sprievodu ( konkrétne kardinálovi Pietrovi Bembovi), ktorý neskôr tento výrok pripísal jemu. Samozrejme, tento citát sa v súčasnosti pripisuje satirikovi a dramatikovi zo 16. storočia, Johnovi Baleovi, ktorý bol bývalým príslušníkom rádu karmelitánov. John Bale sa pripojil k protestantskému hnutiu potom, čo bol znechutený korupciou vtedajšej Katolíckej cirkvi. Neskôr napísal mnoho paródií, v ktorých otvorene vyjadril opovrhnutie žalostného mravného stavu vtedajšieho renesančného pápežstva. Jedna z jeho satirických prác, známa pod názvom Divadlo pápežov, je skutočným zdrojom príslušného citátu:


"V tom čase, keď kardinál Bembus zviedol reč na otázku Evanjelia, sámotný pápež mu dal na to veľmi opovrhnutiahodnú odpoveď, ktorá znela: Všetky časy dostatočne svedčia o tom, ako prospešná bola táto bájka o Kristovi pre nás a našu spoločnosť." (Divadlo pápežov, str. 179)

Dokonca aj v Katolíckej encyklopédii sa píše, že tento výrok nepochádza od Leva X.:
"Jeho zbožnosť sa určite nedá pravdivo opísať ako hlboká či oduchovnelá, ale to však neoprávňuje pokračovať s opakovaním jeho údajnej poznámky: 'Je podivuhodne zjavné pre všetky časy, koľko prospechu sme my a naša rodina získali z tej legendy o Kristovi.' John Bale, apostatovaný anglický karmelitán, prvý, poskytujúci váhu týmto slovám v dobách kráľovnej Alžbety I., nebol ani len súčasníkom Leva X." Katolícka encyklopédia
ZÁVER: Tento citát pochádza z fiktívnej divadelnej hry, satirického žánru. Preto prezentovať tento citát ako legitímny by mohlo byť rovnako absurdným ako pripisovať úryvok zo Shakespeareovskej hry, ktorý stvárňuje herec, skutočnej postave z reálneho života.

3 komentáre:

  1. Zdravím vospolok a ďakujem za článok.
    Stretla som sa aj s výrokom pápeža Leva X. - našla som jeho dve verzie.
    Prvá: "Užijme si papežství, neboť Nám je propůjčil Bůh." Zdroj: http://www.rozhlas.cz/brno/upozornujeme/_zprava/ecce-homo-giovanni-de-medici-alias-papez-lev-x--1186197

    Druhá: "Bůh nám udělil papežství, Užijme si ho.“ Zdroj: https://www.mgplzen.cz/aktivity/toskan/o-medici.htm

    Vedeli by ste napísať, či totot alebo niečo v tomto zmysle pápež naozaj povedal?

    Ďakujem.

    Skalinka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie výroky sa zdajú byť s dobou pápeža Leva X. a jeho naozaj nádhery milovného života a rôznych poľovačiek dosýta užívajúceho si Giovanniho de Mediciho sa zdajú celkom v kontexte dobového koloritu. Ale vysledovanie ich pôvodu nie je také ľahké. Keďže mnou vyvrátené slová o Kristovi ako bájke, sa dokonca v komunistických príručkách o teológii stredoveku pripisovali aj neskorostredovekému pápežovi Bonifácovi VIII., majú svoj pôvod v satirickej hre Johna Balea Divadlo pápežov.

      Odstrániť
  2. Ďakujem. Asi napíšem autorom tých stánok, ktoré citát ("citát"?) uviedli. Ak sa dočkám odpovede, dám Vám vedieť.
    :-)
    Skalinka

    OdpovedaťOdstrániť