utorok 14. februára 2012

Citát dňa - Holandská cirkev v kríze

Závěry zprávy nás naplňují pocitem hanby a zármutkem

Zvláštní komise prostudovala celkem 1800 stížností, ve kterých bylo jmenováno okolo 800 kněží, řeholníků a laiků. 105 z nich je stále naživu. Komise vedená bývalým protestantským vládním ministrem obvinila vedoucí představitele církve ze „selhání při správě církve“ a dále uvedla, že většina stížností nebyla nikdy církevními zástupci nahlášena na policii k prošetření. Utrechtský arcibiskup Wim Eijk za celou církev prohlásil, že „závěry zprávy nás naplňují pocitem hanby a zármutkem“.
18. prosince tak byl po celém Holandsku během bohoslužeb přečten omluvný list a tamní katolická církev oznámila rozhodnutí kompenzovat oběti sexuálního zneužívání finančně, a to částkami v přepočtu od 13 tisíc do 2,5 milionu korun v závislosti na míře ublížení. Zpráva komise tak svým pochmurným obsahem navazuje na případ z loňského května, kdy holandské rádio oznámilo, že člen salesiánského řádu byl zároveň členem skupiny snažící se prosadit zmírnění pravidel pro pohlavní styk mezi nezletilými a dospělými.
Nadřízený zmíněného kněze, salesián p. Herman Spronck, se jeho názorů v holandském rozhlase zastal tvrzením, že „pouze v některých případech se dětem takovým jednáním ubližuje“. Salesiáni p. Sproncka za jeho výrok okamžitě zbavili funkce.

Šla liberální holandská církev po Druhém vatikánském koncilu ke dnu?

Někteří komentátoři v katolických kruzích naznačili, že by mohla existovat souvislost mezi zveřejněním výše zmíněné zprávy a všeobecně známou pokrokovou atmosférou v nizozemské církvi po Druhém vatikánském koncilu. V půlce prosince italský autor a Giacomo Galeazzi prohlásil, že kvůli tomuto pedofilnímu skandálu „jde liberální holandská církev ke dnu“. P. Enzo Bianchi, představitel známé italské klášterní komunity v Bose, se silnými vazbami na církev ve Vatikánu, tato tvrzení popírá. V eseji z 23. prosince Bianchi poznamenal, že více než 80 % stížností na církevní činitele v Holandsku se vztahuje k období před Druhým vatikánským koncilem. Ideologické spekulace podle Bianchiho nikomu nepomohou, zejména ne obětem sexuálního násilí v církvi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára