streda 7. novembra 2012

Citát dňa - Nezabezpečená prevádzka vrchného velenia sovietskych jednotiek

Počas II. svetovej vojny bola rádiová prevádzka sovietskych vojenských jednotiek jednou z najspoľahlivejších zdrojov informácií pre nemecké velenie. Pomocou analýzy prevádzky a zameriavania D/F sa dali identifikovať čísla a polohy jednotiek. V prípadoch, kde sa dali rozlúštiť samotné správy Nemci dokázali anticipovať nepriateľské útoky.
V prvých rokoch vojny na Východe dokázali Nemci prečítať prakticky všetky sovietske kódy. V období rokov 1943-45 samozrejme Sovietsky zväz svoju kryptologickú bezpečnosť vylepšil. 5-miestny kód najvyššej úrovne bol prešifrovaný takmer výlučne s jednorázovým blokom čísel a nebezpečné 4-miestne kódy typu OKK boli vymenené tabuľkami SUV.

To znamenalo, že práca nemeckých kryptoanalytikov sa stala oveľa ťažšou. Samozrejme im pri práci veľmi pomohla nebezpečná chyba v rádiovom zabezpečení Sovietskeho zväzu. Špeciálne jednotky riadené sovietskym vrchným velením (útok, inžinieri, delostrelectvo, zásobovanie) neplnili striktné protokoly štandardných vojenských formácií aby používali bezpečné kódy. Tieto chyby dovolili Nemcom vyhnúť sa novým sovietskym postupom.

Pomocou monitorovania prevádzky jednotiek generálneho štábu pripojených sovietskych formácií sa dali sledovať ich sústreďovania a pohyby.




Zdroj: Správa ozn. FMS P-038 ‘German radio Intelligence’

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára