streda 14. novembra 2012

Citát dňa - Odhalenie kódov Allana Dullesa z OSS v r. 1944

Počas vojny viedlo niekoľko špionážnych organizácií agentúrne siete Spojencov v okupovanej Európe. Británia mala SIS a SOE a USA mali OSS.
Tzv. Office of Strategic Services (Úrad strategických služieb) bol predchodcom CIA a bol vedený generálom Williamom Donovanom. Dôležitou osobou v tejto organizácii bol Allen Dulles.


Dulles pochádzal z prominentnej rodiny, študoval na univerzite v Princetone a v roku 1916 sa stal diplomatom Ministerstva zahraničia (State Department). Po získaní právnického titulu v 20-tych rokoch sa stal úspešným právnikom v New Yorku vo firme Sullivan & Cromwell. Jeho politickou pozíciou v 30-tych rokoch bola intervencia na strane Britov.
Počas vojny sa Dulles dostal do OSS a v novembri r. 1942 bol vyslaný do Bernu vo Švajčiarsku aby sa stal šéfom stanice OSS priamo pred “Hitlerovým prahom”.
Bern bol križovatkou špionážnych aktivít Spojencov ako aj mocností Osi. Cieľom OSS bolo získavať informátorov a zbierať spravodajské informácie o európskych záležitostiach. Najviac dôležitou bola potreba získavať nemeckých agentov, ktorí by zbierali informácie o vnútorných podmienkach a politike tejto krajiny. Bernská stanica mala taktiež kontakt s členmi nemeckého hnutia odporu.
Je zrejmé, že tu taktiež bola potreba absolútneho utajenia komunikácie medzi stanicou v Berne a Washingtonom. Nanešťastie pre Američanov sa zdá, že niektoré z týchto správ OSS boli čítané Nemcami a ich maďarskými spojencami.
Keďže OSS sa zaoberala s tajnými informáciami takáto bezpečnostné odhalenie muselo mať nevyhnutne závažné dôsledky.
Briti sa cez ich agenta dozvedeli že kódy OSS boli odhalené a organizácii OSS nedôverovali.
Naviac ľudia z OSS boli varovaní generálom Schellenbergom z SD, že ich kódy boli rozlúštené, ale namiesto toho aby s tým niečo spravili, považovali to za provokáciu…
(...) Allen Dulles príležitostne používal diplomatické šifry, keď jeho vlastné systémy boli preťažené. V roku 1943 boli zjavne Nemci schopní čítať jeho správy zašifrované prúžkovou šifrou M-138-A. Otázkou je, či to bola sada prúžkov OSS alebo špeciálna sada používaná veľvyslanectvom v Berne pre diplomatickú prevádzku .

V správe SRH-366 ‘History of Army Strip Cipher devices’ sa hovorí, že Army Signal Intelligence (ASA- Armádna spojovacia spravodajská služba) poskytla v roku 1944 agentúre OSS na používanie prúžky M-138.
Toto by mohlo znamenať, že systém rozlúštený Nemcami v roku 1943 bol pravdepodobne ten s diplomatickou sadou prúžkov.
Zdroje: 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára