utorok 28. augusta 2012

Citát dňa - Jerichov pracovný pohovor do Bletchley Park

O dva dni našiel Jericho vo svojej priehradke odkaz: "Prosím, príďte dnes večer na pohárik sherry do môjho bytu: F. J. Atwood."
Jericho sa odvrátil od Turingových dverí. Pocítil slabosť. Chytil sa zábradlia a opatrne ako starec zostupoval dolu schodmi.
Atwood. Nik neodmietol pozvanie od Atwooda, profesora starovekých dejín, dekana kolégia; ešte skôr ako sa Jericho vôbec narodil, mal už rozvetvené známosti vo Whitehalle. Jeho pozvanie sa rovnalo pozvaniu od Pána Boha.
"Ovládate nejaké cudzie jazyky?" spýtal sa Atwood hneď na úvod pri nalievaní sherry. Bol to paťdesiatnik, starý mládenec ženatý s kolégiom. Na polici mal nápadne povystavované svoje knihy. Bojové umenie Grékov a Macedóncov. Cézar ako spisovateľ. Thukidides a jeho príbeh."Iba nemčinu." Jericho sa ako žiak naučil po nemecky, aby mohol čítať veľkých matematikov devätnásteho storočia - Gaussa, Kummera, Hilberta.
Atwood prikývol a podal mu za náprstok veľmi suchého sherry v krištáľovom pohári. Sledoval Jerichov pohľad upretý na knihy. "Nepoznáte náhodou Herodota? A Histiaiov príbeh?" Bola to rétorická otázka; väčšina Atwoodových otázok bola rétorická.
"Histiaios chcel z perzského dvora poslať správu svojmu zaťovi, tyranovi Aristagorasovi v Milete, a vyzvať ho, aby zosnoval povstanie. Obával sa však, že by správu mohli zachytiť. Vyriešil to tak, že dal svojmu najvernejšiemu otrokovi oholiť hlavu, na holú lebku mu vytetoval posolstvo, počkal, kým mu vlasy opäť narástli, a potom ho poslal k Aristagorasovi s príkazom, aby ho ostrihal. Nespoľahlivé, ale v tomto prípade korunované úspechom. Na vaše zdravie."
Jericho sa neskôr dozvedel, že Atwood rozprával túto historku všetkým svojim študentom. Za Histiaiom a jeho holohlavým otrokom nasledoval Polybius so svojím číselným štvorcom, potom prišiel na rad Caesarov list Cicerovi písaný abecedou, v ktorej a bolo šifrované ako d, b ako e, ako f a tak ďalej. Napokon prišlo na lekciu z etymológie, ktorá ešte vždy krúžila okolo témy, ale už sa k nej približovala.
"Latinské slovo crypta z gréckeho kryptein znamená skrytý, utajený. Z toho je odvodená krypta, čiže hrobka a krypto, čo značí tajný. Kryptokomunista, kryptofašista. Mimochodom, dúfam, že nie ste ani jeden z nich."
"Nie som hrobka, to nie."
"Kryptogram..." Atwood zodvihol sherry oproti svetlu a prižmúrenými očami pozoroval svetlú tekutinu. "Kryptoanalýza... Turing sa nazdáva, že by ste mohli byť veľmi dobrý..."
Z knihy Harris, R.: Enigma, Bratislava: Slovart, 2001, s.16-17

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára