nedeľa 15. apríla 2012

Citát dňa - Fenomén sexuálneho zneužívania sa nevyhýba ani iným náboženským spoločnostiam

Keďže sa o problematiku sexuálneho zneužívania detí intenzívne zaujímam z hľadiska histórie RKC a aj prítomnosti, je zaujímavé sa tiež pozrieť na to, ako je to v iných náboženstvách. Prednedávnom mi prišlo nové číslo Rozmeru č. 1/2012 a v ňom som naďabil na článok o organizácii Joga v dennom živote a jeho guru Svámi Mahéšvaránandovi, ktorý sa pred niekoľkými rokmi v rámci projektu R.A.S.T. - jógové cvičenia v dennom režime práce žiakov všetkých stupňov a typov škôl a príprava pedagogických pracovníkov na ich realizáciu, uchádzal o možnosť pôsobiť na základných školách ako guru a učiteľ jogy a pomáhal mu v tom vtedajší minister školstva a dnešný primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Spomínaný článok priniesol výpovede mnohých bývalých žiačok gurua, o tom ako sa postupne stali obeťami jeho zvrátených sexuálnych chúťok.
Indický guru: Od svojich žiačok vraj vyžadoval orálny sex
Existuje aj blog bývalých členov JDŽ: Jóga v denním životě a falešný guru Mahéšvaránanda
Výstižné vyjadrenie o vzťahu učiteľa a žiaka, ktoré sa dá aplikovať aj na vzťah kňaza a jeho ovečky po tom čo sa tento vzťah úplne naruší a prevráti na dominanciu a jej zneužitie na ovládnutie mysle a tela "slabého a nevinného" žiaka či ovečky:
"Vztah gurua a žáka je vztahem nekonečné důvěry, oddanosti a lásky, podobný vztahu mezi rodičem a dítětem. Rozsah zranění, které vznikne ze sexuálního zneužití, emocionální bolest a psychologická újma jsou stejné jako při „běžném“ incestu.Zneužité žákyně potřebovaly léta, aby opět získaly sebedůvěru a odvahu promluvit.. Ale první svědectví jsou již zde a další přijdou jako dominový efekt. I žáci, kteří strávili se Svámidžím téměř 30 let, si uvědomují nepříjemnou pravdu.My nejsme protí józe, ale jsme pro pravdu i lásku i jógu."

2 komentáre:

  1. Tak pre zaujímavosť treba uviesť, že projekt nielenže podporoval komunista "so srdcom na tej správnej strane" pán súdruh Ftáčnik, ale aj poďakoval tomu deviantovi ďakovným dopisom. Medzi ďaľšími podporovateľmi boli príbuzní iného ľavičiara a politika aktívne vyhrávajúceho v športke - Kanisa.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Citujem:
    Najzávažnejšou skutočnosťou však je, že tu nejde o jednotlivcov cvičiacich jogu, ale že joga so všetkým tým, čo bolo o nej povedané, má sa stať súčasťou výchovno-vzdelávacieho systému. Treba si zodpovedne položiť otázku, ako joga a príslušné náboženstvá pôsobia na duchovný a sociálny život v krajine svojho pôvodu. Cvičenie jogy vedie k duchovnosti, ktorá je zameraná na seba samého. Základom kresťanstva je však duchovnosť, ktorá má smerovať k druhým ľuďom. Aby sme ešte lepšie pochopili, čo je joga a aké sú jej výsledky, pozrime sa do Indie, do jej kolísky. Ako je možné, že tam po uliciach ležia deti i starci pri smetných košoch a nikto si ich nevšíma?! Je to možné preto, že pod vplyvom hinduizmu žije každý sám pre seba. Ako je možné, že tam musí prísť matka Tereza, aby zbierala tých, ktorí sú odkopnutí týmto štýlom života?! Je to možné preto, že hlavnou myšlienkou kresťanstva je žiť pre druhých, obetovať sa pre druhých.

    Zdroj: Pastiersky list biskupov Slovenska k otázke jogy v školách.
    Link: http://www.kbs.sk/?cid=1117563812

    OdpovedaťOdstrániť