streda 26. septembra 2012

Citát dňa - Nemecké poznanie operácie ‘Overlord’ - Kompromitácia britského diplomatického kódu?

Invázia Spojencov do Západnej Európy v II. svetovej vojne bola označená krycím názvom ‘Overlord’. Nemci sa o nej dozvedeli cez svojho špióna na britskej ambasáde v Ankare v Turecku. Tento špión pracoval pod vedením oddelenia zahraničnej špionáže nacistickej Sicherheitsdienst.

Generál Schellenberg, vedúci tohto oddelenia, popisuje celú aféru vo svojich pamätiach. Po tom čo sa Nemci dozvedeli krycí názov tejto operácie prirodzene pozorne sledovali správy, ktoré mali s ňou niečo spoločné.

Na strane 390 jeho spomienok píše o zložkách, ktoré Cicero okopíroval z trezoru ambasádora:

Obsah ma ihneď tak zaujal, že som sa oddal úplne štúdiu dokumentov a takmer som zabudol podnietiť také opatrenia, ktoré sa musia vykonať šéfom Tajnej služby v takýchto prípadoch. Samozrejme potom som nariadil:

(a) Okamžité predstavenie správ Hitlerovi cez Himmlera.


(2) Generál Thiele (šéf rádiovej bezpečnosti a dekódovacej sekcie najvyššieho velenia Wehrmachtu) ma ihneď navštívil aby získal materiály, ktoré by mu umožnili začať prácu na dešifrovaní britského diplomatického kódu (štyria najlepší dekódovací experti v Nemecku, spomedzi nich dvaja profesori matematiky, pracovali týždne na týchto materiáloch až kým konečne boli schopní 'prelomiť' časť kódu. Bol to mimoriadny počin. To čo bolo najviac odhaľujúce bol počet rukou písaných poznámok po okrajoch dokumentov, technické údaje o zakódovaných správach z Londýna pre Ankaru. Takéto veci mali pre našich expertov najvyššiu možnú hodnotu.)


Na strane 393 píše:

Medzitým využitím dokumentov sme boli schopní dešifrovať časť britského diplomatického kódu. Jedným z prvých dôležitých útržkov informácií, ktoré sme našli v 'Cicerových' materiáloch bolo, že plánovaná invázia do Francúzska niesla krycie meno Operácia 'Overlord'. Po prvom výskyte týchto slov v dokumente som sa ihneď stretol s generálom Thieleom. Okamžite začal organizovať činnosti, ktoré by nám mali umožniť určiť kde  a kedy sa krycie meno 'Overlord' objaví v krátkovlnnom vysielaní nepriateľa.
Samozrejme v jeho povojnových výsluchoch Spojencami zosumarizovaných v správe ‘Hitler's Last Chief of Foreign Intelligence: Allied Interrogations of Walter Schellenberg’, s. 251 sa píše:

Schellenberg tvrdí, že on nikdy nevidel dešifrované britské správy. Dozvedel sa, že posledné úspešné dešifrovanie bolo tých britských správ, ktoré prichádzali rádiovým vysielaním z Caira do Londýna. Po tom bol do Caira zavedený šifrovací stroj, ktorý náhle zabránil všetkým následným dešifrovaniam. Generál Thiele sa mal sústávne vypytovať Schellenberga aby mu poskytol anglický šifrovací stroj alebo stále používaný anglický diplomatický kód resp. kód vojenského atašé, ale Schellenberg v získaní týchto prostriedkov nikdy neuspel.

Takže ktorá verzia je správna?

Zdroj: German knowledge of operation ‘Overlord’ - Compromise of British diplomatic code?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára