sobota 30. júna 2012

Mediciho kód: príbehy o stredovekom hrdinstve

Je to príbeh ako z kníh Dana Browna, príbeh o talianských stredovekých dvoroch, špiónoch, intrigách a v samotnom srdci tohto rozprávania je mimoriadny židovský učenec,  Abraham Ben Mordecai Farissol.
Farissol, ktorý žil v rokoch 1469 až 1528, bol autorom významného rukopisu s názvom Iggeret Orhot Olam alebo Traktát o cestách okolo sveta. 10. júla tohto roku sa bude v aukčnom dome Sotheby v Londýne dražiť Farissolova práca, jediná ktorá sa nachádza v súkromných rukách a známa ako prvý rukopis v hebrejčine, zmieňujúci sa o Amerike a o možnosti, že domorodí američania by mohli byť jedným zo stratených izraelských kmeňov.
Dr Timothy Bolton, špecialista na stredoveké rukopisy v Sotheby, len ťažko dokáže skryť vzrušenie z rukopisu, pravdepodobne napísanom v r. 1524. Na svete existuje len päť známych kópií Farissolovho rukopisu - jeden v Oxford, jeden v Budapešti, jeden v Parme a jeden vo Florencii - ale napríklad ten v Sotheby je jediný o ktorom historici vravia, že obsahuje delikátne niečo "extra" -  náčrt Ameriky, takmer určite doplnený do rukopisu samotným Farissolom, po tom čo za ním prišiel pisár Jozef ben Abraham Finzi Delinjago  a predstavil mu dokončenú verziu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára