pondelok 23. júla 2012

Citát dňa - Hláskovacia tabuľka typu Slidex

Pri konštrukcii a použití taktických kryptologických systémov existujú dve navzájom si odporujúce požiadavky. Jednou je bezpečnosť a ďalšou je ľahkosť použitia. Ak je systém vysoko bezpečný ale ťažko sa používa a je časovo náročný na použitie potom dôležité správy môžu byť odolné voči kryptoanalýze, ale na miesto určenia môžu doraziť príliš neskoro s často katastrofickými dôsledkami. Na druhej strane ak je systém extrémne jednoduchý na použitie, ale nebezpečný, potom správy budú môcť doraziť včas, ale nepriateľ bude tiež schopný rozlúštiť ich.
V posledných rokoch II. svetovej vojny britskí a americkí vojaci v značnej miere používali kód Slidex (vo forme hláskovacej tabuľky) ktorý, nanešťastie pre nich, patril do druhej kategórie. Bol ľahký na použitie a vojenské jednotky si ho obľúbili, ale jeho bezpečnosť bola len iluzórna!
Hláskovacia tabuľka Slidex pozostávala z dvoch častí. Karta pozostávajúca z 12 stĺpcov a 17 riadkov ktoré tvorili 204 obdĺžničkov a dva súradnicové prúžky, jeden vertikálny prúžok na ľavo a jeden horizontálny prúžok na vrchu. Karta a súradnicové prúžky boli umiestnené v kovovom rámčeku.



Poznamenajme si, že obrázok pochádzajúci z cryptomuseum nemá súradnicové prúžky.
Obdĺžničky na súradnicových prúžkoch obsahovali náhodné písmeno, takže každé slovo mohlo byť reprezentované bigramom.
Každý obdĺžniček na karte Slidex obsahoval slovo alebo frázu plus písmeno alebo číslo. Slová alebo frázy boli tie, ktoré najpravdepodobnejšie používali vojenské jednotky, napr. DIVISION, ARTILLERY, ATTACK, AT ONCE atď.
Čo sa stalo keď niekto chcel poslať slovo, ktoré sa nenachádzalo v obdĺžnikoch Slidex? Aby sa dospelo k tejto eventualite tieto obdĺžničky v sebe obsahovali aj vytlačené čísla alebo písmená. Toto dovoľovalo operátorovi vyhláskovať slová, ktoré sa nenachádzali na karte Slidex, alebo obsahovali čísla.
Aby k tomu došlo mal použiť jeden z obdĺžničkov s ozn. SWITCH ON (týchto bolo niekoľko). Po tomto mohol používať písmená alebo čísla nachádzajúce sa v obdĺžničkoch a potom ukončiť túto časť s jedným z obdĺžničkov ozn. SWITCH OFF.
Každá karta bola platná počas špecifického časového obdobia, ktoré znamenalo niekoľko dní až mesiac. Súradnicové prúžky sa denne menili. [Zdroje: EASI vol4, s.149 and vol5, s.83, The Slidex R/T code]
Slidex bola používaná v značnej miere anglo-americkými ozbrojenými silami od operácie Overlord až do konca vojny. Zvyčajne sa pomocou nej kódovali správy nízkej a strednej úrovne dôležitosti (až na úroveň divízie) samozrejme niekedy bola použitá aj pre správy vyššej dôležitosti.
Jej hlavnou výhodou bolo, že sa dala  bojovými jednotkami  ľahko použiť.
Viac na: The Slidex code

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára