streda 29. augusta 2012

Citát dňa - Jericho sa oboznamuje s históriou šifier

Krátko po Jerichovej návšteve zorganizoval Atwood stretnutie so skupinkou "priateľov" v Londýne. Nasledujúce štyri mesiace nastúpil Jericho každý piatok do ranného vlaku a zamieril do zaprášenej kancelárskej budovy blízko stanice metra St. James. Tam ho v ošarpanej miestnosti s tabuľou a katedrou zasvätili do tajov kryptografie. Stalo sa presne to, čo Turing predpokladal: fascinovala ho.
Predovšetkým ho zaujala jej história, od starého runového systému a írskych kódov v Book of Ballymote s exotickými názvami (Hlad v šedivníku, Útrapy básnikovho srdca), cez kódy pápeža Silvestra II. a Hildegardy z Bingenu, Albertiho vynález šifrovacieho kotúča - prvej polyabecednej šifry - a mriežky kardinála Richelieua až po strojom vytvorené tajomstvá nemeckej enigmy, ktoré rezignovane pokladali za nerozlúštiteľné.
Očarila ho tajná abeceda kryptoanalytikov s ich homofónmi a polyfónmi, digrafmi, bigrafmi a nulami. Zaoberal sa analýzami frekvencií. Zasvätili ho do zložitých tajomstiev superkódovania, plakódov a enikódov. Začiatkom augusta 1939 mu ponúkli miesto na Štátnej kódovacej a šifrovacej škole s ročným platom tristo libier a povedali mu, aby sa vrátil do Cambridgea a čakal na ďalší vývoj. Keď sa 1. septembra zobudil, dozvedel sa z rozhlasu, že Nemci obsadili Poľsko. 3. septembra, v deň, keď Veľká Británia vyhlásila vojnu, prišiel do vrátnice telegram s príkazom, že sa má nasledujúce ráno hlásiť v Bletchley Parku.
Z knihy Harris, R.: Enigma, Bratislava: Slovart, 2001, s.44

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára