štvrtok 4. októbra 2012

Citát dňa - Girolamo Savonarola

„Zbavte sa prepychu, skoncujte so zhýralým životom, spáľte všetko nemravné!“ kričal z kazateľnice muž v mníšskom habite.

Volal sa GIROLAMO SAVONAROLA a chcel vytvoriť štát riadený Božími zákonmi.

Možno už aj zabudol na časy, keď bola na jeho kázne zvedavá iba hŕstka ľudí. Teraz ich do florentskej katedrály Santa Maria del Fiore prichádza toľko, že sa sotva pomestia dnu. Pozorne počúvajú jeho slová o tom, že im vládnu tyrani, ktorí ich ohlupujú, a so zhrozením prijímajú apokalyptické vízie o blížiacom sa konci sveta a poslednom súde, čo má byť Božia odplata za život, aký vedú. Naplnia sa aj tieto proroctvá tak ako iné, ktoré „predpovedal“? Čo ak áno? Veď ten dominikánsky mních tvrdí: „Nehovorím k vám ja, mojimi ústami k vám hovorí Boh.“ Obyvatelia Florencie, bohatí mešťania i tí chudobní, mu veria, nasledujú ho, vidia v ňom možno naozaj Božieho posla a viacerí si hádam ani nekladú otázku, kto vlastne ten muž je a čo má za lubom.

(...)

Práve v spojitosti s Florenciou sa tento dominikánsky mních, kazateľ a náboženský i politický reformátor zapísal do dejín. Pochádzal však z Ferrary, kde sa v septembri 1452 narodil ako tretie zo siedmich detí v rodine bankára a obchodníka. Nevydal sa však v otcových stopách, jeho starý otec bol známy lekár a univerzitný profesor a aj mladý Girolamo sa rozhodol pre štúdium medicíny. Lenže približne v tom istom čase sa v ňom čosi zlomilo a sen o lekárskej profesii nadobro zavrhol. Uzavrel sa do seba, začal viesť asketický život, písať pochmúrne básne a venovať sa štúdiu Biblie. Nie je jasné, prečo k tomuto obratu došlo, i keď niektorí historici nevylučujú, že za tým mohla byť nešťastná láska. Savonarola sa zamiloval do Laodomie Strozziovej, požiadal ju dokonca o ruku, no ona ho vysmiala. Žeby teda aj v tomto prípade platilo známe cherchez la femme?

Viac na: Spasiteľ ľudstva: Chcel, aby v štáte platili iba Božie zákony

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára