sobota 10. decembra 2011

Citát dňa - Jednoúčelové kryptoanalytické stroje sa používali aj počas I. svetovej vojny

Jednou z dôležitých technických poznámok je aj to, všimnúť si rozdiel medzi strojom na lúštenie resp. kryptoanalýzu a dekódovanie. (...) 'pianola' -tj. samohracie piano resp. bol na dekódovanie správ, keď boli šifra a kód už známe, použitý diernoštítkový stroj. Lúštiaci resp. kryptoanalytický stroj pomáhal pri procese vypracovania resp. rekonštrukcie - "rozbitia" - samotného kódu. Stroje Bomba a Colossus z II. svetovej vojny boli kryptoanalytické stroje.
K tomu, aby sa ukázalo, že kryptoanalytický stroj bol v skutočnosti poprvýkrát použitý počas I. svetovej vojny, v zachovaných dokumentoch zo [zachycovacej a kryptoanalytickej služby Britského Impéria známej pod označením] "Room 40" (Izby č. 40 O.B.) uložených v britských National Archives (Národných archívoch) bolo doteraz odhalených len málo vodítok. Podľa jedného dokumentu, ktorý sa týka histórie politicko-diplomatickej sekcie Room 40, "Až do mája 1916 sa nezistilo, že táto forma [t.j. klobúkového, angl. hatted] kódu vyžaduje špeciálne spracovanie, kedy bolo udelené povolenie zostaviť špeciálny personál vzdelaných žien,obsluhujúcich  stroj, pomocou ktorého by sa mohol dať proces odhadu pravdepodobného slova urýchliť. Pomocou tejto metódy by [počet] uhádnutých [kódových] skupín mohol jednorázovo narásť na 20 denne a podľa zákona zvýšených návratov narastie mechanicky na maximum 100 denne, po ktorom by po tejto dobe bola šifra [v skutočnosti kód] z časti čitateľná. V skutočnosti sa čítanie správ v takýchto kódoch, ktoré pripomínajú tie používané naším Ministerstvom Zahraničia ukázalo ako výlučne vec zdĺhavej driny pre jedného či dvoch expertov a dámskeho personálu vycvičeného slečnou Robertsonovou. Ich úloha bola popísaná ako '''vyťahovanie' kódových skupín z klobúkového stroja"
Toto je najdôležitejším objavom pochádzajúcim zo zložiek a dokumentov, ktoré sa zachovali po "Room 40", odtajnených za posledných niekoľko desaťročí. Nanešťastie existuje tu len veľmi málo iných detailných informácií a žiadne ďalšie odkazy na tieto stroje  sa v žiadnych iných dokumentoch, ktoré som videl, nenachádzajú. V niektorých dokumentoch jestvuje len veľmi málo odkazov na 'stroj' (napríklad odkaz na 'stroj zostavený' Ewingom) ale tieto sú použité len prenesenom zmysle, v zmysle 'vládny stroj-vládna mašinéria' alebo 'mašinéria štátnej služby'. Ťažké stroje používané kryptoanalytikmi by mohli byť stroje používajúce dierne štítky. Diernoštítkové stroje sa stávali celkom používanými v administratíve, obchode a v menšej miere pri vedeckom výskume a naozaj zvládať spracovať opakované, elementárne logické kroky v rámci hraníc. Práca, ktorú mal dokázať vykonať taký 'klobúkový stroj' bola veľmi zložitá, zahŕňajúca vypracovanie možných významov kódových slov. Takýto stroj mohol vyskúšať všetky výskyty konkrétneho kódového slova vo všetkých prijatých správach a tým zistiť či spĺňa vhodné logické pravidlá týkajúce sa jeho výskytu v postupnosti spolu s ďalšími kódovými slovami. Diernoštítkový stroj bol teda používaný ako prototyp primitívneho počítača, vykonávajúceho logické procesy ktoré by rovnako mohli byť vykonávané ľuďmi pomocou ceruzky a papiera, ale v rámci nepomerne dlhšieho časového úseku. Tento stroj radikálne urýchlil proces kryptoanalýzy. Náhle s ním bolo možné zrekonštruovať klobúkové kódy za prijateľný časový úsek. Toto odhalenie prenáša zrod mechanizovaného lúštenia kódov až do roku 1916.
(...)
z knihy Paul Gannon, Inside Room 40 - The Codebreakers of World War 1, Hersham, Surrey, Ian Allan Publishing, 2010, s.168-169

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára