pondelok 12. marca 2012

Citát dňa - Zamlčané rany...

Mlčanie môže byť krásne, cez ticho sa totiž môžeme stretnúť s Bohom, ktorý je v nás. No mlčanie môže byť aj neznesiteľné, ak nechceme vysloviť to, čo má byť povedané.
Sexuálne škandály zasiahli v poslednej dobe Katolícku cirkev a to predovšetkým v USA, v Írsku a v nemecky hovoriacich krajinách. Obete sexuálnych zločinov, ktoré sa odohrali pred niekoľkými desiatkami rokov, sa dnes hlásia o slovo a na svetlo sa dostávajú zranenia, o ktorých sa dlho mlčalo. V súvislosti so sexuálnym zneužívaním maloletých, dochádza v súčastnosti v Katolíckej cirkvi k procesu, kedy sa snaží vysporiadať s týmto temným dedičstvom. Dôveryhodnosť Katolíckej cirkvi sa však otriasa v základoch.

2 komentáre:

  1. Pekný tip na čítanie.Len nechápem,prečo si pán Hupka na svojom blogu zaviedol zaviedol cenzúru.napríklad mi tam neprešlo toto:


    Citujem z článku:"Na jednej strane je pre cirkev sex tabu a vnímaný predovšetkým a často výlučne ako nástroj k rozmnožovaniu."

    Katechizmus o sexualite píše,okrem iného toto:
    2362 „Úkony, ktorými sa manželia intímne a čisto medzi sebou spájajú, sú čestné a dôstojné a, ak sa konajú spôsobom skutočne ľudským, vyjadrujú a napomáhajú vzájomné darovanie sa, ktorým sa navzájom radostne a vďačne obohacujú.“ sexualita je prameňom radosti a potešenia:
    „Sám Stvoriteľ… ustanovil tiež, aby manželia v tejto úlohe [plodenia] nachádzali rozkoš a šťastie tela i ducha. Manželia teda nerobia nič zlé, keď túto rozkoš hľadajú a tešia sa z nej. Prijímajú to, čo im Stvoriteľ určil. Ale aj manželia sa musia vedieť udržať v medziach správnej umiernenosti.“

    Teda tvrdenie, že sex (a sexualita) sú výlučne nástrojom na rozmnožovanie, je podľa mňa nepravdivým tvrdením. Pokiaľ by Cirkev považovala sexualitu za takú hriešnu a morálne neprijateľnú, dnes by všetkými možnými prostriedkami podporovala umelé oplodnenie,teda počatie bez sexu.
    ____________________________________________________________
    Dokonca ani obdobie stredoveku nebolo nepriateľské voči podstate sexuality a strata potešenia zo sexu prisudzovaná mágii čardejníc bola dôvodom na inkvizičné konanie.Prekvapení?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Otvorený list blogerovi pánovi Tomášovi Hupkovi blogujúcom na portále .tyzden.sk:

    Vážený pán Hupka!
    Veľmi ma sklamalo, že ste na svojom blogu zaviedli cenzúru.A veľmi ma prekvapilo, že šlo o zmazanie vecných kritických príspevkov.Pýtam sa: PREČO vy, kresťan, ste si osvojili tieto totalitné praktiky? Odpoviete mi tu alebo mám Vašej ctenej osobe venovať samostatný článok so zvedavými otázkami na portále sme.sk a inde?
    S pozdravom TvojOponent@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť