utorok 2. októbra 2012

Citát dňa

Nevedieť, čo sa stalo predtým, než si sa narodil, znamená toľko, ako vždy ostať dieťaťom. 
Cicero

3 komentáre:

  1. A nejhorsi v cele historii Cirkve byl II.Vatikansky koncil a zanik Svate Inkvisice v prosinci 1965- od te doby je samotna Cirkev napadena modernistickou herezi, ktera se zacala sirit jiz na zacatku 19. stoleti. Ja si nepreji nic tolik, nez aby se Svate Tribunaly opet obnovily v plne cinnosti. Muzi, jako byl Bernard Gui, by za sve sluzby Cirkvi a spolecnosti meli byt kanonisovani. Jaky mate nazor na Bernarda Gui?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Inkvizicne tribunaly nebude asi mozne obnovit, pretoze vsetko spojene s represiou herezy uz historicky padlo, ako kralovstva a kniezactva, ktore boli kostrou pre rozmach perzekucie krestanskych heretickych hnuti. Bernard Gui bol podla mojho ponimania historickych realii sklonku 13. a zaciatku 14. storocia typicky predstavitel inkvizicnej mentality. Nemam urcite ziadne predsudky o jeho "krutosti" a ani ho neoslavujem ako Cirkevneho Otca - katolickeho svatca, ktory by mal sluzit ako vzor pre dnesneho "praveho" katolika. Bol to velmi vzdelany a zbozny muz Cirkvi, avsak mal svoje limity a neprekrocil tien intolerancie, ktorou sa vyznacovala Christianitas a preto zohladnujem pri vytvarani si farbisteho obrazu aj nepostrehnute tmave miesta jeho velmi pohnutej doby. Napatie medzi tradicionalistami uznavajucimi len predkoncilne formy prejavov katolickej identity a impulzy, ktore vzisli z II. vatikanskeho koncilu ako doraz na Bozi lud , casne aspekty zivota Cirkvi vo svete a ekumenizmus nevnimam negativne. Je to zapas o buducnost Cirkvi a ja sa priklanam k tradicii ale spolu s vynasanim aj novych veci v sulade s vyvojom dogmatickych formulacii v ramci ziveho sensus fidei Cirkvi.

      Odstrániť
  2. Dekuji Vam za velmi rozumnou odpoved! Ja jsem pro Sv. Tradici a v zadnem pripade nebudu souhlasit se zavery II.Vatikanskeho koncilu, liturgickou reformou,i "reformou Svateho Oficia". Ziji v protestanstkem Finsku kde to mam velmi tezke jako zastance Svate Inkvisice-a i tech malo katoliku co zde je, jou jen sami moderniste. Oni NIKDY nepochopi ze MODERNISMUS JE HEREZE, kterou jiz v r 1908 odsoudil v bule Lamentabili St. Pius X.a prave k vuli modernismu zridil Sodalitium Piarum, prave pri Svate Inkvisici,a odsoudil 65 modernistickych bludu! St. Pius X. byl poslednim Pontifikem ktery Svatou Inkvisici podporoval,a ja Jeho take velmi obdivuji, proto radeji jsem na strane spolecenstvi St. Pia.X, tedy FSSPX, nez pri teto modernisticke cirkvi. Na Novus Ordo ani nechodim, radeji pockam a kdyz jedu do Evropy, navstivit tradicni Tridentsky ritus, ci jdu na Msi svatou k Dominikanum. SAsi vite proc ja obdivuji Dominikansky rad nejvyce! Bernarda Gui obdivuji a pro mne uz svaty je, jako rada , stovky mnoha Otcu Inkvisitoru. O obnoveni Svate Inkvisice se modlim denne ke svetcum kteri Inkvisitory byli, jako ke St. Pietro di Verona, St. Pedro Arbués /patronu spanelske Inkvisice/, ke St. Jean Capistran a samozrejme ke St. Pius V. ktery sam jako Antonio Ghislieri byl do roku 1566 generalnim Inkvisitorem,a za Jeho Pontifikatu mela Svata Inkvisice snad nejvetsi moc i slavu, silu- uctu, vse. VSE SI PREJI aby se vratilo,a Pontifika jako byl napriklad St. Pius V.-poradny Inkvisitor, a ne nejaky "pseudohumanistni ekumenista". Preji Vam krasny den! Velmi si vazim, jak krasne pisete o historii Svate Inkvisice, organisace kterou tak miluji a obdivuji! Pisete moc dobre!

    OdpovedaťOdstrániť