štvrtok 18. októbra 2012

"Nová" kniha v slovenskom preklade o inkvizícii

Domnievam sa, že konečne má čs. historiografia tú česť, aby sa pochválila prekladom svetovo uznávaného diela mimoriadne plodnej katolíckej apologetiky z pera otca Elphiége Vacandarda o inkvizícii, jej začiatkoch za kresťanských rímskych cisárov až po jej pôsobenie v stredoveku a koniec v novoveku.

Preklad do slovenčiny som zabezpečil z jej anglického vydania, dostupného na stránke projektu Gutenberg, kde sa nachádza bez rozsiahlejších poznámok pod čiarou:
http://www.gutenberg.org/cache/epub/26329/pg26329.html

A tu je jej spomínaný slovenský preklad:
http://uloz.to/xtfnXSJ/inkvizicia-vacandard-pdf

Dúfam, že sa Vám všetkým, či už horlivým tradicionalistom alebo “Novus Ordo heretikom” bude páčiť, keďže pochádza ešte z obdobia pred Koncilom, kedy dostala aj Imprimatur a Nihil Obstat od THOMASA J. SHAHANA, S.T.D. a JOHNA M. FARLEYHO, D.D, Arcibiskupa v New Yorku, prípadné pravopisné, syntaxe a sémantické chyby sú moje vlastné.

3 komentáre:

  1. DEKUJI VAM MNOHOKRAT!! Delate velmi zasluznou cinnost!!! Pisete dobre, bez emoci, jste opravdu vedecky typ,a mohl by jste byt profesionalnim historikem Svate Inkvisice. Chcete jim byt? Ja ano, ale ve Finsku, kde ziji to nejde- to je zeme protestanstkych heretiku,a k jejich teologicke fakulte se ani nepriblizim. Ja ted studuji, menim profesi,ale nic s teologii zde spolecneho to neni. V celem Finsku katoliku jen tak 10 000 a sami moderniste, jen 1 tradicniho znam,a ten studuje teologii v Rime, piseme si, jinak s temi finskymi "katoliky", kteri jsou sami konvertite od luteranu-a moderniste, si nerozumim. Hledam tradicni kamnarady po Evrope. Skandinavie v tomto ohledu je na tom nejhure. Budte rad ze zijete na katolickem Slovensku! I kdyz mame rozdilny nazor na nektere Otce Inkvisitory, tak VAM MOC FANDIM!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa mnoho nestýkam s inými katolíckymi historikmi, všetko čerpám z literatúry mne dostupnej, prevažne anglosaských dielach. Je akútny nedostatok kvalitnej historickej literatúry branej z apologetického katolíckeho hľadiska aj na Slovensku, asi z dôvodu financii ale aj tej tradičnej slovenskej "zápecnikosti":) Ale snažím sa prekonať aj tento stav a preto ponúkam aj takouto formou moje služby Katolíckej Cirkvi a jej veriacim...ak to niekoho zaujme, je to pre mňa poctou a zároveň záväzkom do budúcna...tak ešte raz ďakujem za prejavený záujem.

      Odstrániť
  2. Mne se libi s jakou nezaujatosti pisete! Kdybych psala ja, tak tam budu velebit Otce Inkvisitory tak, ze mne nikdy nic nikdo nevyda. Mne napsal jeden francouzsky vydavatel, ze by mi i vydal dejiny spanelske Inkvisice,ale nesmim pry ty Otce povazovat za svate, nesmim velebit Tomáse de Torquemada, Fernando Valdés y Salase, Ximenes de Cisneros, Gasparo Quiroga...a dalsi. Mne laka napsat i zovotopisy tech nejdulezitejsich Inkvisitoru v dejinach Spanelska, ale myslim ze mi to nikdo nevyda, nebot ja tyto lide NESMIRNE OBDIVUJI a UCTIVAM a mam s tim problemy snad vsude kam prijdu ci napisi. Proc se o Inkvisitorech nesmi psat positivne? Proc nesmeji byt verejne adorovani,a vzdavany Jim vyrazy ucty?

    OdpovedaťOdstrániť