štvrtok 6. septembra 2012

Citát dňa - Mýty II. sv. vojny - tankery ponoriek a spravodajstvo ULTRA

Niekoľko kníh a článkov sa zmieňuje o tom, že v lete 1943 boli Spojenci schopní potopiť väčšinu tankerov nemeckých ponoriek vďaka rozlúšteným správam Enigma. Pripúšťam, že som si myslel, že to je historický fakt. Zrejme sa zdá, že to nie je pravda.


Z knihy ‘Hitlerova ponorková vojna: Prenasledovaní,  1942-1945 - Hitler's U-Boat War: The Hunted, 1942-1945’, ktorej autorom je Clay Blair, s. 356

Väčšina historikov bitky o Atlantik píše o tom, že Spojenci, využívajúc informácie pochádzajúce z rozlúštených správ námornej Enigmy, doslova vyhladili údernú silu tankerov ponoriek v lete 1943, a takto úplne oslabili operácie typu VII. Toto je ale mýtus. Spojenci naozaj toto leto doslova vyčistili údernú jednotku tankerov ponoriek, potopiac deväť z dvanástich lodí na fronte (vrátane mínokladiek typu XB). Samozrejme podľa prednedávnom zverejnenej prísne tajnej americkej štúdie, bolo s pomocou rozlúštených správ z Enigmy potopených len dve z deviatich tankerov. Väčšina lodí bola potopená alebo prinútená ukončiť bojové operácie americkým a britským letectvom zapojeným do intenzívnej antiponorkovej kampane v Biskajskom zálive (Derange/Musketry/Seaslug) a americkými lietadlovými loďami typu "jeep", zväčša ako výsledok zle mienených osobných rozkazov pochádzajúcich od Karla Donitza určených pre všetky ponorky aby zostávali na hladine a opätovali boj ak boli odhalené a napadnuté letectvom.

Blair odkazoval na správu s ozn. SRH-368. Po jej overení u Ralpha Erskina, ktorý bol tak dostatočne láskavý a poslali mi niektoré stránky zo správy, neexistuje žiadna pochybnosť, že príbeh o tom, že ULTRA bola zodpovedná za tieto potopenia je nekorektný.
Zdroj: WWII Myths - U-boat tankers and ULTRA intelligence

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára