piatok 2. decembra 2011

Citát dňa

V šiestom storočí bolo takéto teologické uvažovanie ešte viac rozvinuté Kosmasom Indikopleustesom. Hľadajúc súhlas so staroegyptskou teóriou o vesmíre v deviatej kapitole Listu sv. Pavla Hebrejom, trval na tom že zem je v tvare plochého kosodĺžnika a že z jeho vonkajších rohov vyrastajú ohromné steny podopierajúce nebeskú klenbu....Táto predstava bola prijatá univerzálnou Cirkvou ako ohromný príspevok k ľudskému poznaniu.

3 komentáre:

  1. Asi by bolo dobré pridávať poznámku o vzťahu autorov citátov ku kresťanstvu a RKC. Takto to budí dojem,ako by si chcel použiť citát Whitea na útok proti veriacim.
    Pridám link z vyrovnávacej pamäte Google:
    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:CdQHdI6Ou0UJ:druidova.mysteria.cz/UKAZY_VE_VESMIRU/ZEME_PLACATA.htm+ploch%C3%A1+deska+zem+c%C3%ADrkev&cd=1&hl=sk&ct=clnk&source=www.google.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nie tento citát použijem ako motto pri popise mylných predstáv o Zemi ako plochej doske Kosmasa Indikopleutesa...ale to až zajtra...dnes už to nestíham...:) Ale inak vďaka. Tiež som sa už tejto mylnej predstave venoval na blogu:
    Mýtus o Cirkvi ako „hlásateľke plochosti Zeme“
    http://katkryptolog.blogspot.com/2010/12/mytus-o-cirkvi-ako-hlasatelke-plochosti.html

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Do článku http://katkryptolog.blogspot.com/2011/12/sfericky-argument-kolumbova-plocha.html
    som už doplnil Indoplavca a jeho argumenty proti "sféristom":)

    OdpovedaťOdstrániť