nedeľa 22. januára 2012

Citát dňa - Nemeckí kryptoanalytici a ENIGMA

Počas II. svetovej vojny bola komerčná vezia šifrovacieho stroja ENIGMA používaná Nezávislým chorvátskym štátom vedeným Ante Paveličom a ozbrojenými silami a diplomatickým zborom Švajčiarska. V oboch prípadoch sa o obsah ním zašifrovaných správ zaujímali aj v nacistickom Nemecku.
Čo sa týka Chorvátska bolo potrebné udržovať úzky dohľad naňho ako spojenca na Balkáne. Švajčiarsko na druhú stranu bolo štátom neutrálnym ale keďže mnoho agentov a diplomatických misií operovalo na švajčiarskom území, bolo len prirodzené, že Nemci sa chceli dozvedieť všetky ich tajomstvá.
Chorvátska ENIGMA bola používaná vojenskými ako aj civilnými štátnymi predstaviteľmi a preto sa o jej rozlúštenie pokúšali armádne zachycovacie a kryptoanalytické spravodajské zložky: Inšpektorát 7/VI ako aj OKW/Chi. V oboch prípadoch riešenie spočívalo na vedomosti o vodivých prepojeniach v rotoroch vrátane použitia tzv. ťahákov (angl. cribs, tj. známy otvorený text v šifrovom texte). Tieto veci sa dali ľahko urobiť, keďže Chorváti nemenili ringstellung príliš často. (Ringstellung: Nastavenie prstenca na rotore, poloha vodivého vnútorného prepojenia rotorov relatívne k abecedným prstencom ,Zdroj: Rijmenants, Dirk(2010) 'Enigma Message Procedures Used by the Heer,Luftwaffe and Kriegsmarine', - "Postupy prípravy správ šifrovacieho stroja ENIGMA používané pozemnými, leteckými a námornými vojenskými silami nacistického Nemecka", Cryptologia)
Švajčiarska verzia šifrovacieho stroja ENIGMA sa lúštila len veľmi ťažko pretože vodivé prepoje rotorov sa menilo podľa prijímania strojov. Vojenská šifrová prevádzka nemohla byť rozlúštená kvôli príliš malému počtu správ. Šifrová prevádzka diplomatického zboru samozrejme bola úspešne rozlúštená OKW/Chi a Forschungsamt (Výskumným úradom).
Viac na: German codebreakers vs Enigma

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára