piatok 25. mája 2012

Citát dňa - Je naozaj Biblia kladivom na homosexuálov?


Keď sa mi dostala do rúk kniha Daniela Helminiaka, bola som veľmi skeptická. Čo môže iné povedať k tejto téme rímskokatolícky kňaz ako opakovanie predsudkov a odsúdenie homosexuálov? Na moje prekvapenie zbúral moje predsudky a kniha je naozaj nečakane zaujímavým čítaním...

Študenti Talmudu a Mišny vedia, že slovo zachytené v Biblii sa otvára deväťdesiatim deviatim rôznym výkladom, ale až stý výklad je ten správny. A ten - pozná len Boh. Táto pokora vykladania „božieho slova" kresťanom často chýba. Ak by sme si aspoň čiastočne osvojili túto múdrosť, možno by sme sa vyhli ideologickým sporom, zaručene správnych morálok a biblickým interpretačným nepochopeniam aj v otázke homosexuality.
(...)

V biblických dobách neexistovala žiadna prepracovaná koncepcia homosexuality ako sexuálnej orientácie. Starovekí Izraelci takto o sexe vôbec nerozmýšľali. Bolo len všeobecné povedomie o stykoch medzi ľuďmi rovnakého pohlavia, pre ktoré Helminiak používa označenie homogenitalita. Napríklad biblický text z Genesis 19,1-11 považovanýza Bohom odsudzujúci homosexualitu ako tzv. sodomský hriech. Ide o príbeh Lóta, ktorý prichýlil cudzincov vo svojom dome napriek nesúhlasu ostatných mužov v meste. Mužovia Sodomy sa zhromaždili pred jeho dvermi a žiadali Lóta, aby im vydal cudzincov. Chceli ich znásilniť. Lót namiesto cudzincov ponúkol rozhnevaným mužom svoje dcéry - panny. Muži odmietli Lótove dcéry ako náhradu a nakoniec sú Bohom potrestaní za tzv. sodomský hriech. Cudzinci spolu s Lótovou rodinou sú Bohom zachránení. Tak ako Biblia nerieši Lótove rozhodnutie radšej obetovať vlastné dcéry namiesto porušenia zvyku pohostinnosti, nerieši ani pohlavný styk medzi mužmi z hľadiska morálky. V tomto texte ide totiž o zneuctenie a urážku cudzincov a to sexuálnym ponížením. Nehľadajme pod sodomským hriechom ani Božie odsúdenie inej sexuálnej orientácie dokonca ani samotného sexu. Pod sodomským hriechom treba rozumieť odsúdenie hriechu nepohostinnosti voči cudzincom. „Na sodomskom príbehu je niečo smutne ironické... Ľudia neznášajú a nerešpektujú homosexuálov, pretože sú odlišní, podivní, zvláštni... Sú stvorení k tomu, aby boli v našej spoločnosti outsidermi, cudzincami. Ich rodiny sa ich zriekajú, sú oddeľovaní od svojich detí, vyhadzovaní z práce, vysťahovaní z bytov, urážaní verejnými osobami, kritizovaní z kazateľníc... A pritom toto všetko sa robí v mene náboženstva a údajnej židovskokresťanskej morálky. A práve z takéhoto hanebného hriechu boli Sodomčania obvinení. Presne túto krutosť Biblia znovu a znovu skutočne odsudzuje. A tak sú podľa chápania Biblie zrejme skutočnými „sodomitmi" práve tí, čo utláčajú homosexuálov kvôli ich údajnému „sodomskému hriechu"."   
Autor ďalej rozoberá všetky podstatné texty v Biblii, ktoré sa dnes používajú ako argumenty proti homosexualite, aby došiel k jasnému záveru: „Biblia ani k morálke homogenitálneho správania ako takého, ani k morálke homosexuálnych vzťahov, ako ich dnes chápeme my, žiadne priame stanovisko nedáva."

5 komentárov:

  1. Domnievam sa, že Ti uniká podstata sporu. Kým gejaktivisti tvrdia,že homosexualita je rovnocenná alternatíva k tradičnému manželstvu, odporcovia tejto idei zastávajú názor, že tradičný vzťah muža a ženy nie je možné devalvovať či priamo zamienať za iné sexuálne praktiky.
    O organizovanom prenasledovaní homosexuálov kresťanmi z RKC som nikde nečítal.
    Odmietanie zrovnoprávnenia pedofílie,zoofílie, incestu,promiskuity s manželstvom nie je z dôvodov biblických. To odmietnutie má racionálny základ a je výsledkom hľadania súvislotí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pokiaľ viem tak, umožnením homosexuálom a lesbičkám uzatvárať registrované partnerstvá a tým nadobudnúť isté práva rovnaké ako majú aj manželia, ako právo na infomácie o zdravotnom stave partnera, vysporiadanie sa s dedičskými nárokmi partnera, apod., nie je to isté, ako devalvácia alebo zamieňanie tradičného vzťahu muža a ženy za homosexuálne zväzky dvoch slobodných a zodpovedných občanov.
      O organizovanom prenasledovaní homosexuálov kvôli tzv. sodomskému hriechu sa môžeš čo to dozvedieť aj z tzv. čiernych kníh takmer všetkých významných miest na Slovensku. Tu vôbec nejde ani občanom s inou sexuálnou orientáciou nejde aby sa zrovnoprávnili prípady pedofílie, zoofílie či incestu, veď to je absurdnosť, čo si napísal. Požadujú len rovnaké práva, ako majú aj manželia, ak uzavrú manželsvo s podporou štátu. Nič viac a ani nič menej. Netreba preto podliehať falošnej argumentácii tzv. slippery slope.

      Odstrániť
  2. Orientácia je len jedna,všetko ostatné sú dezorientácie,podľa mňa. Viem, viem,ktosi sa dohodol a na základe liberálnej demokracie prekrútil slovo úchylka na orientáciu. Neťahajme sem teraz stredovek. Povedz mi,ako dnes kresťania prenasledujú homosexuálov? Tým,že vyjadria nesúhlas? Je podľa Teba normálne, aby si muži najímali za peniaze ženy ochotné im porodiť dieťa? Je normálne, aby takéto dieťa namiesto materského mlieka pilo náhražky len preto,aby sa mu zabezpečila výživa v neprirodzenom vzťahu? Ako uspokoja svoje prirodzené sexuálne túžby homosexuáli? Cez anál, ktorý je určený na iné biologické účely? Vieš o tom, že v zahraničí sa už nesmie matke vravieť matka a otcovi otec,ale rodič jedna a rodič dve? (už oficálne na úradných tlačivách v Španielsku(?))Lebo to je diskriminácia. Vo Švédsku vytvorili škôlku,kde je v ďeťoch potláčané uvedomenie si vlastnej sexuálnej príslušnosti. Takže takýto zvrátený svet stojaci na náhražkách a fabuláciách nazývaš svetom normálnym?
    Bude teda musieť zo zákona dať kňaz prijímanie homosexuálnym manželom, ak nebude chcieť ísť do väzenia za homofóbiu? A ak sa rozhodnú dvaja homosexuáli pre cirkevný sobáš v kostole, ako sa zachová kňaz? Bude mať vôbec na výber?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Takže zmena je život.Musím Ťa oboznámiť, že gejativisti sa rozhodli požadovať už nie registrované partnerstvá, ale priamo absolútne e bezvýhradné zrovnoprávnenie s tradičným manželstvom ako zákonného vzťahu muža a ženy vrátane zrovnoprávnenia pri osvojovaní si detí. To nie je všetko. Požadujú a ich požiadvka bola už splnená za pôsobenia SaS vo vláde nahlasovanie verbálneho nesúhlasu s politikou liberalizmu a prešetrovanie takýchto udalostí. Na tieto aktivity už funguje štátom dotovaná súkromná internetová stránka , ktorej je dovolené zhromaďóvať citlivé súkromné údaje. Liberáli vsadili na stratégiu neustáleho obťažovania svojimi požiadavkami až do rezignácie obyvateľstva. Ide o typické vymývanie mozgu obdobné ako z čias nacizmu či komunizmu. Stačí pozrieť na diskusie na sme.sk. Akákoľvek slušná kritika je administrátormi označená ako porušenie Kodexu diskutéra a články sú odstraňované. V mojom prípade (vystupujem tam ako Mr.Tete) sú už príspevky odstraňované automaticky. Homosexuáli vnucujú svoje nadpráva bez referenda a bez akéhokoľvek vynaloženia energie o vysvetľovanie - zastrašovaním, vyhrážkami, psychickým vydieraním, psychickým terorom. Stále častejšie sa stretám priamo u blogerov s výzva na riešenie problému "homofóbov" internovaním na spôsoby KGB.
    Si rád?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Fíha, pekná manipulácia Bibliou. Štúdium ako získavanie textov s cieľom podporiť tézu, ktorej autor verí. :-) Nuž čo, ani prvýkrát, ani poslednýkrát v dejinách ľudstva. Na škoda autora i tých, ktorých stiahne so sebou. Skalinka

    OdpovedaťOdstrániť